Bábovkové recepty

Mramorová bábovka: Klasika, která nikdy nezklame

Receptů na bábovky je tolik! Od tradičních variant až po moderní s ovocem, ořechy či čokoládou. My vám dnes představíme osvědčenou klasiku v jednoduchém a rychlém provedení – hrníčkovou mramorovou bábovku z jogurtového těsta. Je krásně vláčná, nadýchaná a doslova se rozplývá na jazyku. Ať už si ji upečete ke kávě, snídani nebo jen tak pro radost, potěší vaše chuťové pohárky i oči. Díky kontrastu světlého a tmavého těsta totiž vypadá opravdu efektně.

Počet porcí: 12 porcí

Příprava: 20 minut

Doba pečení: 45 minut

Náročnost: velmi snadné

Co budete potřebovat:

· 2 hrnky hladké mouky

· 1 hrnek moučkového cukru

· 2 lžíce vanilkového cukru

· 1 prášek do pečiva

· 1 hrnek bílého jogurtu

· 3/4 hrnku oleje

· 4 vejce

· 2 ploché lžíce kakaa

Jak postupovat:

1. Do mísy nasypte hladkou mouku, cukr a prášek do pečiva. Sypké ingredience promíchejte.

2. K sypkým ingrediencím přidejte čtyři vejce, jogurt a olej. Těsto na bábovku dobře vyšlehejte metličkou do hladka.

3. Troubu předehřejte na 170 stupňů a mřížku si připravte do nižší polohy trouby.

4. Polovinu těsta nalijte do druhé mísy. Přidejte dvě ploché lžíce kakaa a dobře zamíchejte.

5. Do vymazané a vysypané bábovkové formy přidávejte světlé i tmavé těsto po dvou lžících na střídačku. Nejprve dejte do jednoho místa dvě lžíce světlého těsta a do stejného místa dejte navrch dvě lžíce tmavého kakaového těsta. Pak opět do stejného místa dejte po dvou lžících těsta světlého a pokračujte ve střídání těst, dokud nebudete mít mísy prázdné. 6. Mramorovou bábovku vložte do trouby a pečte 40–45 minut. Zkuste špejlí, jestli je bábovka uvnitř dobře propečená. Bábovku nechte vychladnout v otevřené troubě na mřížce. Vychladlou bábovku vyndejte a opatrně vyjměte z formy. Bábovku zasypte moučkovým cukrem a podávejte. Dobrou chuť!

TIPY A RADY: Zkuste různé mramorování! Můžete dávat těsto po více lžících, aby mramorování nebylo ve výsledku tolik. Nebo rozdělte těsto nerovnoměrně. Mramorovou bábovku tak můžete udělat více kakaovou nebo naopak více vanilkovou. Bábovka výborně chutná i s vanilkovým jogurtem.

Zdroj: MORA

Hudební divadlo Karlín
Reklama
Deichmann
Reklama
Reklama
Arkham
Reklama