Steiner & Kovarik: první české zlato v nejprestižnější čokoládové soutěži světa!

Milník pro českou gastronomii. Rodinná česká firma Steiner & Kovarik dosáhla historického úspěchu: v celosvětovém finále International Chocolate Awards 2025 získala zlatou medaili za svou bílou čokoládu s chřestem a jahodami. Tento produkt se zařadil mezi čtyři nejlepší čokolády roku, a nikdy v historii nebyla čokoláda ze střední Evropy hodnocena tak vysoko.

„Pro nás je to největší mezinárodní ocenění, obrovský úspěch. A hlavně potvrzení naší filozofie, že má smysl přidávat do čokolády zdravé ingredience typu chřestu. Experimentovat, ale nikdy neopouštět základní řemeslnou kvalitu,“ prohlásil Petr Kovařík, spolumajitel společnosti Steiner & Kovarik. Celkem bylo letos oceněno 380 čokoládových produktů napříč kategoriemi. Hlavní vítězství si odnesli výrobci z Peru, Kolumbie, Itálie – a poprvé v historii také z České republiky.

Prazska cokolada_Kovarik a Steiner

International Chocolate Awards je celosvětově nejprestižnější soutěž věnovaná kvalitní čokoládě, novináři ji často označují za „Micheliny“ nebo „Oscary“ čokoládového světa. Soutěž probíhá ve vícestupňovém systému – od regionálních kol až po celosvětové finále. Letos hodnotilo výrobky 46 mezinárodních degustátorů, technologů, čokolatiérů a odborníků, kteří posuzovali kvalitu kakaových bobů, chuťový profil, zpracování, originalitu i technické provedení. Konkurence je mimořádně silná – účastní se stovky výrobců z desítek zemí.

Česká bílá čokoláda s chřestem patří mezi čtyři nejlepší na světě

Oceněný produkt pražské firmy z Řep nejprve uspěl v regionálním kole pro Evropu, Blízký východ a Afriku, kde získal stříbrnou medaili a postoupil mezi světovou elitu. Bílá tabulka s chřestem, jahodami, estragonem, černým rybízem a grenadinou, vytvořená ve spolupráci se šéfkuchařem Pavlem Sapíkem, nakonec ve světovém finále obdržela 92,1 bodu a titul nejlepší ochucené čokolády roku.

„Jde teprve o třetí ochucenou tabulkovou čokoládu, která se stala celkovým vítězem. A přitom nám někteří říkali, ať chřest do čokolády vůbec nemícháme. Na vyhlášení zaznělo, že naši výrobu budou organizátoři dál bedlivě sledovat a těší se na další novinky,“ dodala Silvie Steinerová, spolumajitelka úspěšné firmy z Řep.

ZLATO_chrest a jahody

Úspěch také pro „pepř“

Steiner & Kovarik si připsali i další výrazné umístění. Čokoládové dražé s kampotským pepřem získalo 89,1 bodu a stříbrnou medaili. Použitý pepř pochází od značky .pepper..field, držitele tří hvězd Great Taste Awards. Jde již o třetí celosvětové stříbro pro českou manufakturu – po mléčné čokoládě Aluna 44 % (2022) a bílé čokoládě s hlívou ústřičnou (2023).

„Zlatem jsme získali velkou mezinárodní prestiž pro Česko i naši firmu. Strhli jsme pozornost. A věříme, že uspějeme i v dalších letech,“ dodává Petr Kovařík. Firma nedávno koupila 50hektarovou kakaovou plantáž v Bolívii, v samém srdci Amazonie. Do Prahy už dorazilo 14 tun vlastních kakaových bobů, ze kterých půjde první edice single-origin tabulek do prodeje začátkem prosince.

Foto: Steiner & Kovarik 

Zdroj: Steiner & Kovarik

Hudební divadlo Karlín
Reklama
Deichmann
Reklama
Reklama
Arkham
Reklama