Naučte se o Vánocích neplýtvat. Pomůže mrazák i lepší plánování jídelníčku

Vánoce jako svátky konzumu a plýtvání? Naštěstí to už neplatí. Drtivá většina českých domácností se totiž snaží jídlem neplýtvat a využít přebytky do posledního. Jak jste na tom o svátcích vy? Přinášíme vám několik tipů, jak i o Vánocích a novoročních oslavách omezit plýtvání v kuchyni na minimum.

Vyhazovat přebytky jídla s lehkým srdcem do koše, to Češi rozhodně nedělají rádi. Předvánoční průzkum platformy Nesnězeno ukázal, že české rodiny plýtvat nechtějí a jídlo o svátcích nevyhazuje polovina z nich. Tři čtvrtiny lidí dojídají přebytky v následujících dnech, 12 % využívá mrazák a téměř 8 % podělí své blízké.„Je fajn vidět, že i o Vánocích, které jsou považovány za svátek konzumu a dopřávání si, se spousta lidí snaží jídlem neplýtvat. Vidíme to přitom nejen u naší komunity, která ráda přemýšlí nad tím, jak potraviny využít do posledního drobku,“ říká Jakub Henni z platformy Nesnězeno, která bojuje proti plýtvání potravinami.

Jak letos předejít tomu, aby jídlo po svátích skončilo v koši? Nesnězeno přináší pět tipů.

  1. Vařte pro rodinu, ne pro menší vesnici

Bramborový salát v dětské vaničce? Tudy cesta k omezení plýtvání určitě nevede. Nevařte o svátcích tak, jako by měla dorazit drtivá většina obyvatel vaší čtvrti. Jídlo plánujte na počet porcí (samozřejmě pár navíc se nikdy neztratí) a podle toho nakupujte. Vánoce jsou sice svátky hojnosti, ale to se nerovná obžerství. Počítejte s tím, že během svátků každý ujídá cukroví, pohoštění donesou i návštěvy a přebytky se pak rychle kupí.

  1. Plánujte, pište, sdílejte

Největší chyba, kterou můžete své peněžence udělat? Vyrazit do předvánočního shonu naslepo, hladoví a s pocitem, že ten nákup „nějak dáte dohromady“. Výsledek? Pravděpodobně polovinu věcí zapomenete a dalších deset pak koupíte navíc – a po svátcích vyhodíte. Jděte na to letos jinak – nákupní seznam piště podle jídelníčku, sdílejte ho s rodinou a nakupujte přesně podle něj. A do obchodu vyrazte rozhodně až po obědě!

  1. Zbytky nejsou odpad, ale příležitost

Přehnali jste to na Vánoce se zásobami pečiva? Z vánočky vykouzlíte výborný francouzský toast nebo skvělou žemlovku. Bramborový salát naservírujte návštěvám na chlebíčcích a z přebytku kořenové zeleniny si uvařte vývar do mrazáku – zabere vám jen minimum práce a může se vařit během sledování pohádek. Ovoce zase zužitkujte do pečeného čaje, který ocení i návštěvy.

  1. Mrazák jako vděčná záchrana

Rozjeli jste se letos s cukrovím a máte obavy, že ho rodina nesní? Stát se to může – a v takovém případě prostě přebytky zamrazte. Cukroví uložte do vzduchotěsné dózy s víčkem a vytáhněte třeba jako první pomoc při nečekané návštěvě. Do mrazáku může poputovat i přebytečné pečivo nebo pár porcí štědrovečerní polévky, které jste navařili až moc. Jen pamatujte, že hotová jídla je třeba rychle zchladit a dát mrazit ideálně v den přípravy.

  1. Podělte se a pošlete jídlo dál

Každý na Vánoce nemá doma zásoby cukroví a někteří třeba nemají čas nebo chuť vařit. Zkuste domácí přebytky nabídnout o dům dál – třeba sousedovi, který je na svátky sám, nebo příbuzným, kteří letos nestíhají vánoční přípravy. Domácí cukroví potěší víc než kupovaná bonboniéra.

A jeden extra tip na závěr…

Nebojte se, že jídla budete mít o Vánocích málo. Kdyby přece jen scházelo, zkuste aplikaci Nesnězeno, kde můžete napříč celou republikou ulovit potraviny z obchodů nebo přebytečná jídla z lokálních restaurací za výhodnější cenu. Více informací naleznete na www.nesnezeno.cz.

Zdroj: nesnezeno.cz.

Hudební divadlo Karlín
Reklama
Deichmann
Reklama
Reklama
Arkham
Reklama