Lahodné nápoje pro vaše mimořádné podzimní chvíle

Podzim přichází se svými sychravými dny a kapkami deště, které nám doslova klepou na okna. Je to ten ideální čas, kdy se rádi schováme pod teplou deku s dobrým filmem nebo knihou a dopřejeme si horký nápoj. A co by to bylo za podzim bez šálku lahodného čaje nebo vonící kávy, která nás zahřeje nejen na těle, ale také na duši?

V těchto dnech snad není nic lepšího než držet v ruce ještě kouřící hrneček, ve kterém se ukrývá dokonalá kombinace typických podzimních chutí a vůní. Tyto nápoje nám snadno dokážou vytvořit tu pravou atmosféru domácího pohodlí, ideální pro bezstarostné rozjímání. Nechte se inspirovat sezónními recepty, které jsou jako stvořené pro milovníky originální kávy i netradičního čaje. Vyzkoušejte něco nového a dejte podzimu volný průchod do vašeho šálku. Takže, co budete pít dnes?

SKOŘICOVÁ KÁVA

300 ml kávy Jacobs Crema Gold

80 g třtinového cukru

70 ml javorového sirupu

125 ml vody

2 svitky skořice

mléčná pěna z cca 200 ml mléka

skořice na poprášení

Nejdříve si připravte skořicový sirup. Cukr, javorový sirup, vodu a skořici dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Povařte asi 5 minut. Odložte stranou a nechte 15 minut stát, pak vyjměte svitky skořice. Sirup vám vydrží v lednici v uzavřené sklenici minimálně týden. Do hrnků si rozlijte připravenou kávu, přidejte 2 lžíce skořicového sirupu (nebo víc, záleží na vás) a ozdobte mléčnou pěnou.

KÁVA SE ŠLEHAČKOU A SLANÝM KARAMELEM

50 ml silné kávy Jacobs Gold

1 sáček vanilkového cukru

100 ml smetany ke šlehání, ušlehané dotuha

1 lžíce karamelového kondenzovaného mléka

špetka vločkové soli

mletá skořice na ozdobu

Do malého rendlíku nalijte 200 ml vody, kávu, vanilkový cukr a přiveďte společně k varu. Minutu povařte, aby se cukr pořádně rozpustil. Smetanu vyšlehejte do tuha a opatrně do ní zamíchejte karamelové mléko a sůl. Kávu rozdělte do dvou vyšších sklenek, ozdobte karamelovou šlehačkou a posypte skořicí. Nesehnali jste karamelové kondenzované mléko? Slazené kondenzované mléko v plechovce ponořte do hrnce s vodou a 2 hodiny na mírném plamenu vařte. Mléko v konzervě samo zkaramelizuje.

TIP: Vyzkoušejte Jacobs Velvet Crema v novém balení, které můžete jednoduše přesypat do původní dózy, a v okamžiku tak prodloužit její životnost!

ŠÍPKOVÝ ČAJ S JABLKY

4 sáčky čaje Pickwick Šípek 1 jablko, nakrájené na kolečka kůra z jednoho pomeranče šťáva z jednoho pomeranče 4 svitky skořice 4 hřebíčky med 1 l vody

Ostrouhejte kůru z 1 citronu, ale pouze žlutou vrstvu – bílá dužnina je hořká. V litru vody dvě minuty povařte plátky jablek s pomerančovou kůrou, skořicí a hřebíčkem. Stáhněte z ohně a nechejte 5 minut vylouhovat 4 sáčky čaje Pickwick Šípek. Přidejte šťávu z jednoho pomeranče a čaj doslaďte podle chuti medem.

ŠVESTKOVÝ ČAJ SE SKOŘICÍ A JABLKY

4 sáčky čaje Pickwick Švestky s vanilkou a skořicí 3 svitky skořice 3-4 lžíce javorového sirupu na doslazení 1 jablko nakrájené na kostičky 1 l vody

Skořici a nakrájené jablko zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu. Lehce povařte, přidejte 4 sáčky čaje Pickwick Švestky s vanilkou a skořicí a nechejte louhovat 8 minut. Podle chuti doslaďte javorovým sirupem a podávejte.

INDICKÝ CHAI

4 sáčky čaje Pickwick Ranní 1 lžíce fenyklových semínek 6 tobolek kardamomu 1 svitek skořice 2 bobkové listy 12 hřebíčků 6 kuliček pepře 250ml mléka cukr nebo med na dochucení

Koření zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu. Poté stáhněte z ohně, přidejte 4 sáčky čaje Pickwick Ranní a nechejte 3 minuty vylouhovat. Přeceďte, vlijte mléko a podle chuti oslaďte cukrem či medem.

Zzdroj: Jacobs

Hudební divadlo Karlín
Reklama
Deichmann
Reklama
Reklama
Arkham
Reklama