Podzim přichází se svými sychravými dny a kapkami deště, které nám doslova klepou na okna. Je to ten ideální čas, kdy se rádi schováme pod teplou deku s dobrým filmem nebo knihou a dopřejeme si horký nápoj. A co by to bylo za podzim bez šálku lahodného čaje nebo vonící kávy, která nás zahřeje nejen na těle, ale také na duši?
V těchto dnech snad není nic lepšího než držet v ruce ještě kouřící hrneček, ve kterém se ukrývá dokonalá kombinace typických podzimních chutí a vůní. Tyto nápoje nám snadno dokážou vytvořit tu pravou atmosféru domácího pohodlí, ideální pro bezstarostné rozjímání. Nechte se inspirovat sezónními recepty, které jsou jako stvořené pro milovníky originální kávy i netradičního čaje. Vyzkoušejte něco nového a dejte podzimu volný průchod do vašeho šálku. Takže, co budete pít dnes?
SKOŘICOVÁ KÁVA
300 ml kávy Jacobs Crema Gold
80 g třtinového cukru
70 ml javorového sirupu
125 ml vody
2 svitky skořice
mléčná pěna z cca 200 ml mléka
skořice na poprášení
Nejdříve si připravte skořicový sirup. Cukr, javorový sirup, vodu a skořici dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Povařte asi 5 minut. Odložte stranou a nechte 15 minut stát, pak vyjměte svitky skořice. Sirup vám vydrží v lednici v uzavřené sklenici minimálně týden. Do hrnků si rozlijte připravenou kávu, přidejte 2 lžíce skořicového sirupu (nebo víc, záleží na vás) a ozdobte mléčnou pěnou.
KÁVA SE ŠLEHAČKOU A SLANÝM KARAMELEM
50 ml silné kávy Jacobs Gold
1 sáček vanilkového cukru
100 ml smetany ke šlehání, ušlehané dotuha
1 lžíce karamelového kondenzovaného mléka
špetka vločkové soli
mletá skořice na ozdobu
Do malého rendlíku nalijte 200 ml vody, kávu, vanilkový cukr a přiveďte společně k varu. Minutu povařte, aby se cukr pořádně rozpustil. Smetanu vyšlehejte do tuha a opatrně do ní zamíchejte karamelové mléko a sůl. Kávu rozdělte do dvou vyšších sklenek, ozdobte karamelovou šlehačkou a posypte skořicí. Nesehnali jste karamelové kondenzované mléko? Slazené kondenzované mléko v plechovce ponořte do hrnce s vodou a 2 hodiny na mírném plamenu vařte. Mléko v konzervě samo zkaramelizuje.
TIP: Vyzkoušejte Jacobs Velvet Crema v novém balení, které můžete jednoduše přesypat do původní dózy, a v okamžiku tak prodloužit její životnost!
ŠÍPKOVÝ ČAJ S JABLKY
4 sáčky čaje Pickwick Šípek 1 jablko, nakrájené na kolečka kůra z jednoho pomeranče šťáva z jednoho pomeranče 4 svitky skořice 4 hřebíčky med 1 l vody
Ostrouhejte kůru z 1 citronu, ale pouze žlutou vrstvu – bílá dužnina je hořká. V litru vody dvě minuty povařte plátky jablek s pomerančovou kůrou, skořicí a hřebíčkem. Stáhněte z ohně a nechejte 5 minut vylouhovat 4 sáčky čaje Pickwick Šípek. Přidejte šťávu z jednoho pomeranče a čaj doslaďte podle chuti medem.
ŠVESTKOVÝ ČAJ SE SKOŘICÍ A JABLKY
4 sáčky čaje Pickwick Švestky s vanilkou a skořicí 3 svitky skořice 3-4 lžíce javorového sirupu na doslazení 1 jablko nakrájené na kostičky 1 l vody
Skořici a nakrájené jablko zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu. Lehce povařte, přidejte 4 sáčky čaje Pickwick Švestky s vanilkou a skořicí a nechejte louhovat 8 minut. Podle chuti doslaďte javorovým sirupem a podávejte.
INDICKÝ CHAI
4 sáčky čaje Pickwick Ranní 1 lžíce fenyklových semínek 6 tobolek kardamomu 1 svitek skořice 2 bobkové listy 12 hřebíčků 6 kuliček pepře 250ml mléka cukr nebo med na dochucení
Koření zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu. Poté stáhněte z ohně, přidejte 4 sáčky čaje Pickwick Ranní a nechejte 3 minuty vylouhovat. Přeceďte, vlijte mléko a podle chuti oslaďte cukrem či medem.
Zzdroj: Jacobs