Mallorca na talíři: Gurmánská cesta michelinského šéfkuchaře Marcuse Wareinga

Nechte se na TV Paprika zlákat autentickými recepty přímo z trhů, olivových hájů či pláží, které Marcus proměňuje v dokonalé gurmánské zážitky. Mallorca zde není jen dovolenkovou destinací, ale rájem pro milovníky dobrého jídla. Michelinský šéfkuchař Marcus Wareing zve diváky na gurmánskou cestu po slunné Mallorce, ostrově plném vůní, chutí a kulinárních pokladů, které si nejlépe vychutnáte pod širým nebem. Sledujte na TV Paprika od 18. srpna každé pondělí ve 20:40.

Gurmánský ostrov plný tradic

Mallorská kuchyně překvapí jak jednoduchostí, tak i hloubkou chutí. Je pevně zakořeněná v tradicích Středomoří a spojuje v sobě španělské, arabské i katalánské vlivy. Stojí na sezónních surovinách a respektu k místním produktům, mezi nimiž dominují čerstvé ryby a mořské plody, olivový olej, zralá rajčata, bylinky jako rozmarýn či tymián, a nechybí ani citrusy nebo mandle, které se využívají v různých omáčkách i dezertech. Ikonickými specialitami jsou tumbet (zeleninový zapečený pokrm) a pa amb oli (chléb s rajčaty a olivovým olejem), pikantní masové pomazánky či slavný sladký koláč ensaïmada, který si Mallorčané dopřávají k snídani i při svátcích. Je to kuchyně, která nevyjde z módy a svým autentickým rukopisem dokáže oslovit gurmány i běžné milovníky dobrého jídla.

V premiérové epizodě si Marcus ve své pobřežní kuchyni připraví pitu s pečenou paprikou, burratou a kešu oříšky, osvěžující studenou rajčatovou polévku, letní melounový salát a jako sladkou tečku zmrzlinový nápoj inspirovaný místním ovocem. To vše pod španělským sluncem, s vůní moře a bylinek.

Pita s pečenou červenou paprikou, rukolou, kešu oříšky a burratou

Suroviny:

· 160 g pečené červené papriky bez semínek a slupky, případně papriky piquillo (z konzervy nebo sklenice), sceděné a nahrubo nasekané; 50 g pražených kešu oříšků, nahrubo

nasekaných; 150 g sýra burrata; 30 g čerstvého koriandru, najemno nasekaného; 40 g rukoly paprika (sladká nebo uzená); mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř; olivový olej (na pokapání)

Těsto na placky:

· 150 ml teplé vody; ½ balíčku (z 7 g) sušeného droždí; 250 g hladké chlebové mouky + trochu na podsypání; 1 lžička krystalového cukru; ½ lžičky soli; 2 lžíce olivového oleje + na vymazání

Postup přípravy:

Do teplé vody v malé misce přidejte sušené droždí a promíchejte metličkou, dokud se nezačnou tvořit bublinky. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr a sůl, uprostřed udělejte důlek a vlijte kvásek. Nejprve míchejte vidličkou, poté rukama, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto hněťte na pomoučené pracovní ploše 3–5 minut, nebo v kuchyňském robotu. Vložte jej do lehce olejem vymazané mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout 15–20 minut.

Po vykynutí těsto rozdělte na 4 části a každou vyválejte na oválnou placku (cca 25 cm). Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem, lehce poprašte moukou a nechte ještě 5–10 minut dokynout. Mezitím si připravte oblohu: smíchejte nasekanou červenou papriku, kešu oříšky, koriandr, papriku, černý pepř a olivový olej.

Placky opékejte nasucho na pánvi 2,5–3,5 minuty z každé strany. Pokud zhnědnou příliš rychle, dopečte je 5–6 minut v troubě při 180 °C. Teplé placky posypte směsí papriky a oříšků, přidejte natrhanou burratu, rukolu, dochuťte paprikou a pokapejte olejem.

Premiérové díly kulinářské show Chutě Mallorky s Marcusem Wareingem vysílá TV Paprika každé pondělí od 20:40.

Zdroj: AMC Networks International

Hudební divadlo Karlín
Reklama
Deichmann
Reklama
Reklama
Arkham
Reklama